נושא: הרעיון של השיעור הוא להבין למה עלינו להשקיע בארץ, לטפח אותה ולשמור עליה. וזאת בגלל שהיא הבית הקבוע של עמינו. המסר הוא "דו צדדי" כי הילד גם מבין שהארץ היא בית קבוע וזאת מתוך ההשוואה בין החיים בארץ לחיים בגולה. יש להזהר כשמעבירים את השיעור לילדי התפוצות, לא לגרום להם להרגיש לא בסדר, בסופו של דבר הם עצמם לא בחרו איפה לגור!
שלבים/מהלך השיעור:
1. המדריכה תסתובב עם קופה של קק"ל בין הילדים כאילו שהיא באה להתרים כסף לקרן. אפשר לספר להם מעט על קק"ל ואיך שאספו כסף לקניית קרקעות ונטיעת עצים. כאן הילדים יגידו למה הם תורמים/לא תורמים כסף לקניית קרקעות ועצים בארץ. את הנושא הזה נשאיר פתוח.
2. סיפור: בשכונה – תעלומה! מר לוי הוא אדם המוכר באופי המשקיען שלו. הוא מאוד משקיע בכל דבר. הבגדים שלו תמיד נקיים ומכובדים, יש לו ספרייה ביתית מטופחת עם מיטב הספרים, תמיד ילדים מגיעים אליו כשהם צריכים לכתוב עבודות והוא יושב אתם ועוזר להם, הוא יודע מאיפה להוציא כל ספר בדיוק! יש לו חדר עבודה וחדר משפחה וחדר מיוחד לאוכל וישיבות עסקיות! הכל צריך להיות הכי טוב סביבו והוא עובד על כך ומשקיע זמן בדברים.
אבל ראינו את הדירה שלו והיא ממש ריקה! אין מזגן, אין שטיחים, הוא אפילו לא תלה תמונות. וזה לא שחסר לו כסף לזה!! יש לו תריסים מיושנים ורהיטים מפלסטיק. אז שלחנו ילדים מהשכונה להבין מה קרה. אני הייתי אחד מהם.
בשלב זה נאבזר את שני הבתים. בית אחד בריהוט מינימלי ובית אחד בריהוט מושקע ותמונות. התלמידים ינסו לגלות מה קרה.
המשך הסיפור: באנו ושאלנו "מר לוי, הכל בסדר אתך?!" והוא ענה שכן, הכל בסדר, "אתה בטוח? לא קרה כלום?" והוא לא הבין למה אנחנו שואלים בתמיהה כזאת. עד שהסברנו לו שאנחנו רגילים לבית המושקע והמאובזר שלו ופתאום הוא חי בצורה מינימאלית ביותר.
מר לוי צחק וענה לנו "הבית שלי בשיפוץ, אני שוכר את הבית הזה ונמצא בו באופן זמני בלבד! אני לא אשקיע כ"כ הרבה בבית שאני גר בו שבועיים, אני משקיע את הכל בבית הקבע שלי!"
נדגיש ונסביר שאדם משקיע במקום הקבע שלו. במקום זמני הוא ידאג רק לצרכים המינימאליים. (אפשר לגלות פה את הנמשל, אפשר גם עוד לא). דוגמא: הכיתה שלנו יפה ומקושטת, יש בה וילונות ומזגן, כי אנחנו באים לכיתה בכל יום במשך שנה. אם פתאום תהיה נזילה בכיתה ויעבירו את התלמידים למשך יומיים לכיתה אחרת הם לא יטרחו לקשט אותה, לתלות וילונות, להתקין מזגן וכו'.
3. כל ילד/זוג יקבל העתק של הפרק בו הפס' "כי תבואו אל הארץ וגו'". כל ילד יחפש את אות מתוך הטקסט לפי ההוראות בדף שלו. המדריכה תאסוף את האותיות על הלוח עד שיצא הפס' המלא.
בשלב זה נסביר את הקשר בין המשל והנמשל.
בארץ ישראל ניטע עצים כי זהו ביתנו הקבוע.
בחו"ל לא עסקו היהודים בחקלאות כי הם היו ארעיים שם.
נטיעת העץ מסמלת קביעות והשקעה.
!! לא לשכוח להפוך את התמונות של הבתים לתמונות של השדות!!
4. דפי עבודה
5. סיכום: נחזור לקופות הקק"ל ונשאל את הילדים אם עכשיו הם יתנו מכספם למטרה זו בתקווה שהם יגידו "כן" בהתלהבות...
נחזור על כך שנטיעת עצים מראה על השקעה בארץ וההשקעה הזו מחזקת את תחושת הקבע שלנו בארץ ( (ולהפך, הידיעה שארץ ישראל היא ביתנו צריכה לחזק את תחושת המחויבות שלנו בה.)
יומני היקר
כבר כמה חודשים עברו מאז הגענו לכאן. ישר מן ה______________________(נואהי) שהביאה אותי לחופי יפו באתי למושבה, יחד עם קבוצת יהודים מהעיר צפת. החלטנו להתיישב באדמות קרובות לצפת ולקרוא למקום __________________________(אשר הפני).
כבר כמה חודשים ועוד לא ראינו טיפת ___________________(משג). האדמה כל כך ________________(הישב) שלא יכולנו לחרוש אותה ולהכינה לזריעה.
אני חולם לצאת בבקר מהצריף בו אנחנו מתגוררים ולראות מול עיני שפע עצים ו________________________(מפחרי) המפריחים את השממה.
אנחנו משתדלים בכל יום לשתול לפחות שני עצים, כל עלעל חדש, כל ניצן היוצא מענפי ה_________________________(תישמיל) ממלא את לבנו שמחה!
אנשים שואלים אותנו "לשם מה אתם משקיעים כסף ומאמץ בנטיעת _____________________(מעיצ)?!" ואני עונה להם בביטחון ש
להתראות בפעם הבאה....
כג וְכִי-תָבֹאוּ אֶל-הָאָרֶץ, וּנְטַעְתֶּם כָּל-עֵץ מַאֲכָל—
וַעֲרַלְתֶּם עָרְלָתוֹ, אֶת-פִּרְיוֹ; שָׁלֹשׁ שָׁנִים, יִהְיֶה לָכֶם
עֲרֵלִים--לֹא יֵאָכֵל. כד וּבַשָּׁנָה, הָרְבִיעִת, יִהְיֶה, כָּל-
פִּרְיוֹ--קֹדֶשׁ הִלּוּלִים, לַה'. כה וּבַשָּׁנָה הַחֲמִישִׁת,
תֹּאכְלוּ אֶת-פִּרְיוֹ, לְהוֹסִיף לָכֶם, תְּבוּאָתוֹ: אֲנִי, ה' אֱלֹהֵיכֶם. (ויקרא י"ט)
יט כִּי-תָצוּר אֶל-עִיר יָמִים רַבִּים לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ לְתָפְשָׂהּ, לֹא-תַשְׁחִית אֶת-עֵצָהּ לִנְדֹּחַ עָלָיו גַּרְזֶן--כִּי מִמֶּנּוּ תֹאכֵל, וְאֹתוֹ לֹא תִכְרֹת: כִּי הָאָדָם עֵץ הַשָּׂדֶה, לָבֹא מִפָּנֶיךָ בַּמָּצוֹר. כ רַק עֵץ אֲשֶׁר-תֵּדַע, כִּי-לֹא-עֵץ מַאֲכָל הוּא—
אֹתוֹ תַשְׁחִית, וְכָרָתָּ; וּבָנִיתָ מָצוֹר, עַל-הָעִיר אֲשֶׁר-הִוא עֹשָׂה עִמְּךָ מִלְחָמָה--עַד רִדְתָּהּ. (דברים כ)
א וְהָיָה, כִּי-תָבוֹא אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר ה אֱלֹהֶיךָ, נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה; וִירִשְׁתָּהּ, וְיָשַׁבְתָּ בָּהּ. ב וְלָקַחְתָּ מֵרֵאשִׁית כָּל-פ
ְּרִי הָאֲדָמָה, אֲשֶׁר תָּבִיא מֵאַרְצְךָ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן
לָךְ--וְשַׂמְתָּ בַטֶּנֶא; וְהָלַכְתָּ, אֶל-הַמָּקוֹם, אֲשֶׁר יִבְחַר ה' אֱלֹהֶיךָ, לְשַׁכֵּן שְׁמוֹ שָׁם. (דברים כ"ו)
(לדוגמא-) בשורה התשיעית, במילה השלישית, האות השניה היא -